Hammasimplantit
Hammasimplantilla pystytään korvaamaan puuttuva hammas tai useampia hampaita, jotka on menetetty tapaturman tai hampaiden poistojen myötä. Myös synnynäisiä hammaspuutoksia korvataan tavanomaisesti implanteilla. Implantit voivat tulla kysymykseen myös tilanteissa, joissa perinteisen kokoproteesin etenkin alaproteesin pysyvyydessä on haasteita. Silloin proteesi kiinnittyy tukevasti implantteihin tulevaan kiskon ns. neppareilla. Proteesin hyvä pysyvyys parantaa yleensä elämänlaatua merkittävästi.
Implantti on turvallinen, miellyttävä ja koko elämän kestävä ratkaisu, joka tuntuu ja näyttää ihan omalta hampaalta. Implantoinnissa leukaluuhun asetataan kirurgisessa operaatiossa titaaninen keinojuuri eli implantti. Ruuvi luutuu kiinni leukaluuhun. Luutumisen jälkeen implantin päälle kiinnitetään teknikon valmistama implanttikruunu. Keinojuurten määrä riippuu luonnollisesti rakennettavien hampaiden määrästä. Yhtä hammasta varten tarvitaan yksi keinojuuri, useampaa hammasta varten 2-4 ja koko leukaa varten 5-6. Implantointi toteutetaan paikallispuudutuksessa, joka on yleensä varsin miellyttävä kokemus. Mutta jos kysymys on laajemmista kokonaisuuksista ja hoito kovasti jännittää, on hoito mahdollista toteuttaa myös nukutuksessa.
Implantti vaatii menetyäkseen terveen suun
Implantin asettamiseen vaaditaan riittävä määrä leukaluuta. Tyyppillisesti poistojen jälkeen leukaluuharjanteen luu ajan saatossa vähenee. Yleensä myös jos poistettu hammas on keskellä hammaskaarta, alkavat viereiset hampaat kallistua ajan myötä poistokuoppaan päin ja vastakkaisen leuan vastapurija saattaa myös jatkaa puhkeamista ja aiheuttaa purentaan esteen. Siksi implantoinnin suunnitteluun olisi hyvä saapua 6kk-2 vuotta hampaan poiston jälkeen. Myöhemminkin implantointi onnistuu mikäli luuta on riittävästi jäljellä. Tarvittaessa luuta voidaan lisätä keinoluusiirteillä vastaanotollamme, jotta implantointi mahdollistuu. Implanttipotilaan yleis- ja suun terveys pitää myös olla kunnossa. Esteen implanttihoidolle muodostavat yleensä huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes tai tupakointi. Myöskään iensairaus parodontiittiä ei hampaistossa ei saa olla, jotta parodontiitti ei leviä asetettavaan implanttiin ja myöhemmin aiheuta rakenteen menetystä.
Implantoinnin jälkeen implantti vaatii menestyäkseen potilaalta hyvää - ja tarkkaa hampaiston kotihoitoa. Ihan kuin omatkin hampaat. Implantin puhistamiseen saat hyvät ohjeet sinua hoitavalta hammaslääkäriltä. Tarvittaessa puhdistusta tehostetaan säännöllisillä käynneillä suuhygienistillä, joihin kutsumme sinut niin halutessasi.
Vastaanotollamme implanttihoitoja toteuttavat protetiikan -ja suu-ja leukakirurgian erikoishammaslääkärit. Jos mietit sopisiko implantointi sinun tapauksessasi varaa aika implanttisuunnitteluun. Käynnillä kartoiteena yleisterveystilanne sekä hampaiston tilanne. Otamme myös tarvittavat röntgenkuvat, joista luun määrä voidaan luotettavasti arvioida.